При голям интерес премина лекцията на Анна Пешева „Практически занятия по китайска медицина“, представена вчера в Институт „Конфуций“ във Велико Търново. Да чуят специализираната и интригуваща беседа дойдоха търновци с интереси към здравословния начин на живот, билколечението, източните духовни практики, акупресура и балансирано хранене, преподаватели във ВТУ, лекари и др.
Директорът на Институт „Конфуций“ доц. Искра Мандова представи Ани Пешева, която пък подари на институцията бамбуково дръвче.
Ани Пешева е живяла 7 години в Китай. Получила е най-доброто образование и на Изтока, и на Запада- учила е китайска философия в Пекинския университет и е завършила „Международни отношения“ в Станфордския университет в САЩ. Особен интерес проявила към традиционната китайска медицина и чигун, и получила шанса да се обучава при един от най-добрите китайски специалисти, посвещавайки се дълги години на тези науки и практики.
Лекторката представи разбираемо и популярно как в китайските култура и медицина е широко застъпено съобразяването с природните цикли и търсене на хармонията между човек и природа. Като лечебни методи в традиционната китайска медицина се ползват балансираното хранене, билколечението, акупунктурата(иглотерапия), точковият масаж (акупресура), лечението с мокса.
„Петте елемента – дърво, огън, земя, метал и вода, съответстват на органите на човешкото тяло. Настройването на организма спрямо природните цикли е много важно, съответно и какви храни ще се консумират, и какви билки ще се употребяват“, посочи Ани Пешева. „Например 2022 година е на излишък на дървото, което съответства на черния дроб и се наблюдават тенденции към излишък – хепатити, холицистити, така, че не трябва да натоварваме този орган, където има застой на енергията, трябва да сваляме патогенния огън“, обясни тя и посочи, че трябва да се ограничават употребата на черен пипер, джинджифил, червени тежки меса.
Лекторката даде пример, че когато времето е сухо и горещо, следва да се използват хидратиращи билки и леки храни със студена (Ин) енергия като краставици, домати, тиквички, маточина, мента, копър, които „охлаждат“ организма и отнемат от патогенния огън, а да се избягват люти подправки, джинджифил, лук, чесън, които съдържат Ян енергия и затоплят организма. „Причините за определени болести се крият не само във външните фактори – влага, студ, горещо време и вируси, но и в емоциите“, разказа още лекторката. “ Всяка прекалена емоция води до дисбаланс в организма, наврежда на даден орган. В Китай много държат на навременното лягане за сън, лягането след 23 часа се смята, че е вредно. Енергията Ян е активна от полунощ до 12 на обяд на другия ден, от 12 до 13 часа е добре да се почине малко, тъй като тази енергия се трансформира в Ин. Като неотменна част от културата на китайците е движението – ако нямате възможност да практикувате йога или някакво бойно изкуство, задължително – дълга разходка, за да се премахне застоя на енергията.
Ани Пешева подробно разказа за лечението с хранене и билколечението, и представи качествата на черните гъби ушички, на червения боб адзуки, на джинджифила, на сладкия корен, на японската уницея, на листата от черница. „Оказва се, че отварата от джинджифил и сладък корен е много мощно лечебно средство, което въздейства на всички органи на човека. Най-ефикасно е срещу простудни заболявания, пневмонии и грип, както и срещу ковид. Когато в Ухан бяха открити първите случаи на ковид и в болниците започнаха да приемат заразени пациенти, лекарите се предпазили точно с тази отвара“, посочи още Пешева.
Лекторката демонстрира и базови умения за точков масаж – на третото око, на слепоочията, които облекчават или напълно премахват настинка, умора, главоболие. Тя обясни повече и за моксотерапията, като присъстващите имаха възможност да пробват влиянието на запалена пура с мокса/с листа от пелин/ върху определена биологична точка от ръката си и да почувстват затоплянето.
След увлекателната лекция присъстващите си купиха от книгите на Ани Пешева и имаха възможност да й зададат въпроси.