
Горна Оряховица е в епицентъра на празничното настроение! Вече втори ден хиляди гости от цялата страна се стичат в града за 18-ото издание на Празника на горнооряховския суджук – най-ароматното събитие в календара на българския кулинарен туризъм.
След силното откриване в петък, когато на сцената излезе Невена Цонева, днес – 14 юни (събота) – празникът продължава с още по-богата програма. Вечерта музикалните звезди Джина Стоева и Глория ще зарадват публиката с голям концерт, който се очаква да събере рекорден брой зрители на площада.
Фестивално градче, фермерски пазар и занаяти
Още от четвъртък районът около Летния театър се превърна във фестивално градче. Там отвори врати първият фермерски пазар в Горна Оряховица, където над 30 производители предлагат качествени местни продукти. Много занаятчии и търговци също са част от събитието – със своите ръчно изработени изделия, деликатеси и традиционни стоки.
Кулинарни демонстрации и вкусът на традицията
Посетителите не просто опитват горнооряховския суджук – те го преживяват. Днес и утре ги очакват дегустации, кулинарни игри и демонстрации с шеф готвачите Царина Цанева и Ивайло Иванов, както и томболи и викторини с награди за най-любознателните и късметлиите.
Уникален продукт с вековна история
Създаден по стара местна рецепта и благодарение на специфичните климатични условия, горнооряховският суджук е признат от Европейската комисия като продукт със защитено географско указание – първият български деликатес с такава защита.
„Има документи и стари книги, в които е записано, че суджукът се прави тук от векове“, разказва Румяна Добрева, изследовател на местната кулинарна традиция. „Специфичните въздушни течения в региона създават идеални условия за неговото зреене и му придават неповторим вкус.“
Гостите са очаровани
„Много е хубав. На скара със салата – домати, краставици и малко лук. Така го обичам“, споделя Николинка Тенева. А Тинка Косева добавя: „Дойдохме с автобус от Русе. Много хора идват – заслужава си!“