
Близо 13 000 тона фалшиво сирене са произведени и продадени в България за миналата година, а производството на чисто краве сирене за периода е намаляло с около 5000 килограма. Това сочат данни на Министерството на земеделието и храните. Пазарът е залят от имитиращи и некачествени продукти, алармират животновъди и млекопроизводители. Стоян Христов от десет години се занимава с животновъдство във ферма в Плаково. Смята, че ниските изкупни цени на млякото не оправдават скъпите млечни изделия в магазина.
„По данни на колеги във великотърновския регион, литърът за прясно мляко от фермата струва около 90-95 стотинки. Един килограм сирене става от 6-7 кг прясно мляко – сами може да изчислите на каква цена излиза от мандрата. Един литър прясно мляко струва колкото половин литър минерална вода!“, обяснява Стоян Христов.
Според фермерите, пазарът ни от години е залят с некачествени стоки. По думите му, контролните органи нямат ресурс да повишават контрола върху хранителните стоки.
„Живеем в държавата на ментетата! Млечни продукти без мляко, месни продукти без месо…Отвсякъде всички ни заливат с отрова, едната по-бързо действаща, другата- по-бавно действаща! Продължава внос на сухо мляко, продължава внос на мляко с неясен произход, продължава вноса на меса с неясен произход, продължават да се пълнят колбасите със соя и неясни заместители… Агенцията по безопасност на храните реагира когато някой подаде сигнал, но смятам, че няма достатъчен ресурс да обхване целия обширен пазар, виждате, че пазарът е залят с какви ли не хранителни продукти, но тя няма капацитет!“, разсъждава Христов.
Според млекопреработвателите имитиращи продукти се произвеждат и продават от години, купуват ги социално слабите. Стефан Пеев е управител на мандра в Габровско с трговска база във Велико Търново от 1991 година, второ поколение млекопроизводители.
„Това не е от сега – т. нар. „имитиращ продукт“, то от двадесетина години е на пазара. И каквото и да направи държавата – то си го има, хората си го търсят, никой не може да спре търсенето! Около 5-6 лева за килограм, опаковано в магазините и хората пак си го купуват и опаковано- по-ниските прослойки на обществото…- пенсионери, в ромските махали се продава това нещо..Обезмаслено сухо мляко и палмова мазнина, това са основните съставки!“, обяснява Пеев.
Мандрата от четвърт век произвежда пълна гама от млечни изделия. Млекопреработвателите държат на качеството, не използват сухи млека и палмова мазнина.
„Ние сме второ поколение производители – семейна мандра, от 1991-ва година. Произвеждаме пълна гама млечни продукти – класически – всички видове млечни продукти, които се произвеждат в България- сирене, кашкавал, краве масло, кисели млека- извари, цедено.“
През миналата година мандрите у нас са произвели малко над 71 000 тона чисто краве сирене, с около 5000 килограма по-малко от предходната. От мандрата килограм краве сирене излиза на цена от около 10 лева.
„Един килограм сирене по БДС технология, се прави от 5,5 и 6,5 литра сурово мляко. Проста сметка ако направим, ако суровото мляко е 1,20-1,30 с ДДС по шест литра – десетина лева струва хубавото сирене в мандрата. Търговците си слагат печалба, магазините си слагат печалба, зависи колко бързо до магазина ще стигне тази стока!“, коментира още Пеев.
Българите се стараят да слагат на трапезата си качествени продукти, според бюджета. Пенсионерите също предпочитат безопасните за здравето храни.
По наредба в магазините имитиращите продукти трябва да са на отделна витрина и задължително да са пакетирани. Малка част от българите, повечето по селата предпочитат саи да си квасят мляко и да си произвеждат сирене в домашни условия.