Русторантьори, хотелиери и представители на туристическия бранш от цялата страна в страната се събраха на Национален съвет във Велико Търново, за да обсъдят какви мерки да предприемат за връщане на преференциалната ставка от 9% за ДДС за заведенията за хранене. В проектобюджет 2025 се предвижда косвеният данък да се върне на 20%. Зеакритата за медии дискусия продължи над 2 часа.
„Няма да предлагаме нищо през медиите. Това е разговор, който трябва да проведем на маса. Надяваме се през следващата седмица да ни поканят. Ще покажем шифрите, ще покажем мерките. Те ще преценят дали тези мерки са достатъчни за допълнителна събираемост, за допълнително изсветляване и дали тези разчети, които имаме ние, въз основа на данни от НАП и НОИ, са достатъчни в бюджета, така че да бъде запазена тази ставка, която ще бъде изключително полезна за бранша, заяви председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов. По думите му, ако не се запази тази ставка, много голяма част от ресторантьорския сектор, който е малък и семеен, ще фалира.
„Всички заобикалящи ни държави имат диференцирана ставка в туризма много преди КОВИД кризата. А при нас тази мярка се представя като помощна мярка, което не е нормално. Ние не можем да бъдем конкурентни нито на Румъния, нито на Хърватска, нито на когото и да било, при положение, че нашата диференцирана ставка е по-висока от тяхната.“, заяви и Димитър Манолов, председател на БАЗ във Велико Търново и собственик на верига ресторанти и хотели.
Ресторантьорите ще предложат на Съвета за съвместно управление на правителството две мерки, с които да се запази 9% данък добавена стойност за заведенията за хранене.
На този етап ресторантьорите не обмислят протести и са отворени за преговори с държавата за запазване на 9% ДДС за заведенията.
„Бизнесът ни става нерентабилен, първо, за да можем достойно да заплащаме труда на персонала, и второ – да може стоката, която произвеждаме, да е продаваема“, посочи Атанас Димитров, заместник-председател на БХРА.