С прожекция на филма „Жилавостта на традициите“ в петък вечер започнаха събитията от първия Фестивал на Горнооряховското гърне.
Филмът е създаден от екипа на Историческия музей в Горна Оряховица, като са използвани материали от фонда на музея, а също и снимков материал, предоставен от местния колекционер и кулинар Христо Димов – Лучето.
Историята на това неповторимо и характерно само за този регион ястие започва преди няколко столетия. Тогава предприемчиви горнооряховчани създават своя рецепта. Видяло се, че телешките жили, считани от другите за неизползваеми, добиват несравним вкус. Наричат гозбата „Горнооряховско гърне“. Жилите, заедно със зеленчуци и тънко вино от горнооряховските изби и до днес се готвят в продължение на много часове.
В оригиналната рецепта капакът на гърнето се е запечатвал с тесто. Традиция през онези години е било горнооряховчани да посрещат скъпите си гости с това кулинарно откритие – удоволствие за небцето и душата.
Именно на тази тема бе и възстановката „Прочу се, прочу се Горна Оряховица“, която показаха учениците от СУ „Георги Измирлиев“ и отново се проявиха като отлични актьори и познавачи на родната история.
За доказателство колко силни и устойчиви са традициите, в рамките на тридневния празник кулинарни майстори от региона и видни шеф готвачи ще приготвят по свой начин този деликатес, за да могат да го дегустират посетителите на фестивала.
В петък вечер Горнооряховско гърне по автентична рецепта пръв демонстрира шеф Велизар Игнатов от верига ресторанти „Щастливеца“. Пред кулинарната му маса се извиха дълги опашки, а опиталите не скриха възторга си. Преди това от сцената шеф готвачът разказа за хобито си да издирва автентични рецепти и стари начини на готвене.
Вечерта продължи с хороводи и фолклорни ритми, а финалът събра стотици за концерта на гостуващата звезда Райна.
През почивните дни Фестивалът на Горнооряховското гърне ще бъде в разгара си.
Официалното откриване на празника е в 11.00 ч. в събота, а времето до неделя вечер ще бъде изпълнено с български фолклор, кулинарни игри, занаятчийски работилни, вкусни горнооряховски гозби, тънки мезета, руйно вино, лунапарк и забавления за децата.
В събота голямото кулинарно предизвикателство ще бъдат 100-те горнооряховски гърнета, които ще представят шеф Царина Цанева и шеф Ивайло Иванов – веднага след официалното откриване. Следват табиетлийските мезета на Христо Димов – Лучето и уникалната супа от телешки опашки – също пренебрегван продукт, която ще приготви шеф Станимир Радичев.
Фолклорният маратон ще продължи през целия ден. След изявите на талантливи фолклорни изпълнители от региона, съботата ще завърши с вечерния концерт на Емилия.
Фолклорните изпълнения на самодейци от общината ще доминират и през третия фестивален ден.
Ревю на народни носии ще видят гостите на празника в неделния предиобед, аранжирано от уредника на Етнографския музей в Долна Оряховица Петър Георгиев.
И този ден няма да мине без кулинарни предизвикателства. Ястия от горнооряховско ще покажат самодейците от читалищата във Върбица, Правда, Първомайци и Писарево. Гостите ще видят и изпълненията на фолклорната формация „Големите гайди“.
Финалните ноти на първото издание на Фестивала на горнооряховското гърне в неделя вечер ще поставят прекрасната млада народна певица Петя Панева и маестро Митко Денев.