Кулинарна ученическа олимпиада организира Задругата за чиста храна

Кулинарна ученическа олимпиада организират от Задруга за чистата храна, обяви вчера във Велико Търново председателят на сдружението Филип Хайвазян. Инициативата, посветена на здравословното хранене на децата, ще се проведе съвместно с МОН и първоначално ще обхване училища в София и Русе.

Резултат с изображение за задруга за чиста храна кулинарна олимпиада

През март ще се проведат училищните кръгове на олимпиадата в Русе, а през април- регионалния кръг. В училищните кръгове участниците ще представят здравословни рецепти и готови храни. Идеята е те да се продават в съответното училище и със събраните средства да се подкрепи различна благотворителна инициатива. Победителите отиват на регионален кръг, след което най-добрите шест от всеки район се явяват на финалния етап. В регионалния кръг пък уенически отбори ще готвят здравословни блюда в реална среда- в специални кулинарни кътове в супермаркети и хранителни магазини. Там децата първо ще изберат от щандовете здравословните продукти, а след това ще сготвят по здравословни рецепти блюдата, като ще обясняват ползите от тях.

От скоро Задругата за чиста храна участва и в електронен световен каталог, чрез който българските стоки ще стигат до 190 храни в света, като участието в него е безплатно за членове на организацията.

На първата си среща за тази година в Арбанаси, сдружението прие три направления за развитие през 2019-та. Първото е засилена работа с институциите и училищата, второто е бизнес ориентирано- намиране, създаване и гарантиране на чистите продукти, а трето е изграждане на Дворец на чистата храна. Идеята за двореца е на председателя на билкарите в България Емил Елмазов, който вече е закупил голямо хале в близост до габровското село Боженци, от където един ден ще започва тунелът под Шипка. Въпросният Дворец ще бъде база на Задругата и в него ще бъдат показани свойствата на полезната храна, изложени живи храни,  начините на производство и отглеждането на суровини. Той ще представлява своеобразен музей на добрата храна, обясниха от Задругата и ще може да бъде посещаван от ученици и гости от България и чужбина.

Над 50 училища в София и Русе са проявили интерес към 3 образци за училищна закуска, специално разработени от Задругата за чистата храна. Става въпрос за здравословни крекери и пандишпанови кексчета. „Най-хубавата новина е, е имаме решение от Патентното ведомство за търговската марка „Задруга за чиста храна“. И мисля, че следващата седмица ще имаме и самото удостоверение“, разказа още Филип Хайвазян.

img

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯ