В следващите редове ще ви представим един от шедьоврите в десертната кулинария. Прочутата торта „Павлова“ винаги е била акцент на финала на важна вечеря, семеен празник, романтична изненада или просто неделно удоволствие. Едва ли има някой, който да не е чувал за руската балерина Анна Павлова. Невероятното й балетно изкуство впечатлява толкова, колкото и самия десерт, създаден в нейна чест и носещ нейното име.
Новозеландците твърдят, че през 1926г., когато балерината отсяда в хотел „Уелингтън“, главният готвач приготвя десерт в нейна чест и този десерт е също толкова ефирен, колкото е и самата Павлова.
От своя страна, австралийците пък претендират, че когато през 1929г. Анна Павлова посещава страната, е помолила главния готвач на един от хотелите да приготви нещо леко за десерт. След дълги експерименти се ражда едноименната торта. От тогава до сега, въпросът за авторството тормози умовете на доста хора и след няколко обстойни исторически проучвания за сега Австралия печели.
Оригиналната рецепта наистина е много ефирна и семпла. Целувчени блатове с бита сметана и плодове. Ние избрахме да ви представим една събуждаща сетивата рецепта и вариант на мини „Павлова“.
Необходими продукти:
За блатовете: 4 белтъка, 2 с.л царевично нишесте, 200г захар, няколко капки лимонов сок или оцет, ванилия
За крема: 500г маскарпоне, 200 мл. сладкарска сметана , 1-2 с.л. мед
Първо включете фурната на 180 градуса. Яйцата трябва да бъдат на стайна температура, а купата, в която ще разбивате белтъците – напълно суха. Белтъците се разбиват на бавна скорост, докато започнат да се образуват твърди връхчета. При включен миксер и на няколко порции се добавя захарта. След това увеличавате оборотите на миксера до максимум. Накрая трябва да получите твърди върхове и гладка, лъскава консистенция. Нишестето и киселината се добавят, за да се получат блатовете с дъвчаща сърцевина. Тогава десертът буквално се топи в устата. Ванилията се добавя накрая. Застилате голяма тава с хартия за печене. С помощта на чаша очертайте кръгове с диаметър около 8-10см. Съветваме ви да печете малки блатове, за да се получат по – кокетни мини „Павлови“.
С шприц разпределете белтъците върху кръговете, като се стараете да направите лека вдлъбнатина, в която после ще сложите крем. Печете около 1,5ч. След като блатчетата са готови, изключвате фурната и оставяте вратичката леко открехната докато изстинат напълно.
В друга купа разбивате сладкарската сметана. Когато се получи гъста консистенция, добавяте маскарпонето и смесвате с помощта на шпатула. След това добавяте и меда. Вече може да очаквате вълшебен резултат. Готовият крем сложете в хладилник.
Препоръчително е да напълните готовите блатове с крем преди сервиране, за да не омекват целувките. Оформянето е по ваш вкус. Аранжирайте с плодове, ядки, настърган шоколад или пудра захар. Максимата „кой както обича“ важи с пълна сила. И знайте, че „Павлова“ е любов от пръв поглед. Ще се убедите сами в това.